Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ" ΣΗΜΕΡΑ...

«Ναι» της Ελλάδας σε ειρηνευτική δύναμη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ ldimakas@dolnet.gr

Θετικό είναι κατ΄ αρχάς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αποστολή ελληνικού τμήματος ή μεμονωμένων στρατιωτικών στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής, η οποία θα επιβλέπει και θα εγγυάται κατάπαυση του πυρός καθώς και το έργο ανθρωπιστικών αποστολών. Ήδη η Αθήνα έχει βολιδοσκοπηθεί σχετικά από διάφορες πλευρές- και τις ΗΠΑ- σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ συζητείται το όνομα της Τουρκίας για αναβαθμισμένο ρόλο στη συγκρότηση της ειρηνευτικής δύναμης, ακόμα και για ανάληψη της ηγεσίας. Το θέμα συζητήθηκε προχθές κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ακολούθου Άμυνας, πλοιάρχου Μάικ Μόργκαν στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. «Το ενδεχόμενο ανάπτυξης Διεθνούς Παρουσίας, όπως για παράδειγμα Διεθνών Παρατηρητών, στην περιοχή θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά», έχει δηλώσει η υπουργός Εξωτερικών η Ντ. Μπακογιάννη που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη για το θέμα αυτό. Πάντως η μορφή, οι ευθύνες και ο συντονιστής φορέας (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΟΑΣΕ, κ.ά.) που θα έχει η Διεθνής Δύναμη δεν έχουν ακόμα αποτελέσει θέμα των διαβουλεύσεων. Το Ισραήλ ωστόσο έχει δηλώσει ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τον μόνιμο έλεγχο από την ειρηνευτική δύναμη των τούνελ που συνδέουν την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας. Στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το αν η Ε.Ε. θα μπορέσει σε στρατιωτικό επίπεδο να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, καθώς δεν διαθέτει μηχανισμό που θα έχει γρήγορα αποτελέσματα. Όσον αφορά τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είχαν γίνει σχετικές βολιδοσκοπήσεις και στο παρελθόν (2005-6) με θετική στάση του ελληνικού «Πενταγώνου». Όσον αφορά την Τουρκία, εκπρόσωπος του Ερντογάν έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συνεισφέρει στρατεύματα. Ανώτατος διπλωμάτης χώρας της Μέσης Ανατολής δήλωσε τις προάλλες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει τη συγκρότηση της διεθνούς δύναμης, δεδομένης της εμπλοκής της και σε αντίστοιχες στην ευρύτερη περιοχή (Χεβρώνα, Λίβανο, Αφγανιστάν και Κόσοβο). Πάντως τις τελευταίες ημέρες το Τελ Αβίβ έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις συζητήσεις του Ερντογάν με αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Συρία, παρ΄ όλο που θεωρεί την Άγκυρα ως κοντινότερη σ΄ αυτό μουσουλμανική χώρα.

3 σχόλια:

 1. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ!!!!

  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ !!!!!!!

  ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟ BBC WORLD SERVICE ΣΗΜΕΡΑ.

  The US Military Sealift Command on Dec. 31st published a solicitation for bids from shipping companies to ship two boats, each containing 168 TEU's (twenty-foot equivalent container units) of ammunition, from Greece to Israel.

  http://www.aljazeerah.info/News/2009/January/8%20n/US%20military%20re-supplying%20Israel%20with%20ammunition%20through%20Greece.htm


  LONG LIVE THE FREEDOM OF AMERICA! THE SHITHOLE OF THE WORLD. DOUBLE STANDARDS AND HYPOCRICY. "WE KILL YOU TO SET YOU FREE !!"

  ALL THE GREEKS SHOULD SAY NO !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ISRAEL'S WAY OR NO WAY.
  THEY DONT CARE ABOUT ERDOGAN OR WHAT OTHER NATIONS THINK.
  UNDERSTAND THAT, THEN YOU UNDERSTAND ISRAEL.
  ISRAEL WILL NEVER ALLOW FOREIGN TROUPS ON ITS BORDERS.
  THE ONLY SOLLUTION IS A STATE OF PALESTINE AND A STATE OF ISRAEL BOTH INDEPENDENT AND FREE WITHOUT THE INTERFERENCE OF USA.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φοβού τους δαναούς (αμερικανο ευρωπαιο οηεδες) και δώρα φέροντες!
  Οι παλαιστίνιοι θα έχουν το ίδιο μέλλον με τους Κυπρίους.
  Έξω από την Παλαιστίνη οι προστάτες και οι κατακτητές Ισραηλινοί.
  Ελεύθερη Παλαιστίνη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή